Vastustajana evoluution huippu

21

Sirpa Jalkasen, Johanna Ivaskan, Klaus Eleniuksen ja Jukka Westermarckin tavoite ei ole pieni. He aikovat päihittää evoluution huipulle kivunneen solun, syöpäsolun.

– Syöpä on tauti, joka tappaa. Kun minä aloitin opintoni 1970-luvulla, sairaalaan tuli 35-vuotiaita sydäninfarktin saaneita miehiä. Nykyisin ne sydäninfarktin saaneet ovat 70-vuotiaita. Nyt sairaalaan tulee 20-, 30- ja 40-vuotiaita, jotka kuolevat syöpään, akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen sanoo.

Hän pyrkiikin tutkimusryhmänsä kera selvittämään, miten elimistön omat puolustusmekanismisolut toimivat, kun ne yrittävät tappaa syöpää.

– Normaalisolut jäävät taistelussa heikommalle. Syöpäsolut leviävät, ja etäpesäkkeet tappavat ihmisen. Me tutkimme, miten syöpäsolut liikkuvat, Jalkanen sanoo.

Lääketieteellinen biokemian professori Klaus Elenius etsii täsmälääkettä, jolla päästäisiin vaikuttamaan syövän kasvutekijäsignalointiin.

– Tällä hetkellä kukaan ei pysty hoitamaan laajalle levinnyttä syöpää. Siksi hoito kohdistuu primäärisyöpään. Me toivomme löytävämme keinot estää metastaasien kasvu, Elenius kuvaa ryhmän pyrkimystä katkaista etäpesäkkeiden muodostuminen.

Molekulaarisen solubiologian professorin Johanna Ivaskan huomio on rintasyövässä ja sen integriineistä, soluntarttumisreseptoreissa, jotka säätelevät solujen jakautumista ja liikkumista kudoksessa. Tarttumisominaisuuksien muutokset ovat keskeisiä tekijöitä etäpesäkkeiden synnyssä. Ivaskan tavoitteena on löytää uudenlainen ymmärrys integriinien toiminnasta sekä tuottaa kuvaus niiden viestintäketjuista.

Biotekniikan keskuksen tutkimusjohtaja, syöpäbiologian professori Jukka Westermarckin huomio kohdistuu nyt aivosyöpään, ja hän tutkii solun sisäistä signaalinvälistystä. Tavoitteena on, että syöpäsolun kohdalla tuon viestinvälityksen saisi katkeamaan.

Nelikosta jokaisella oma näkökulmansa, ja maallikolle vertailuesimerkki haetaan autosta. Elenius luonnehtii tutkivansa syövälle vauhtia antavaa kaasua, Westermarck hillitsevää jarrua, Ivaska vauhdissa pitäviä talvirenkaita ja Sirpa sitä lopullista stoppia.

Teksti: Erja Hyytiäinen
Kuva: Robert Seger

Teksti on osa Turun yliopiston Aurora-lehden 3/2014 Turun yliopiston syöpätutkimuksesta kertova artikkelia.