”Kehitämme teknologioita, jotka lisäävät suomalaisten elintarvikkeiden arvoa”

37

Professori Baoru Yang johtama elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen yksikkö keskittyy suomalaisiin elintarvikkeisiin ja pohjoisiin luonnonvaroihin.

‒ Tutkimuksemme keskittyy siihen, miten pohjoiset olosuhteemme vaikuttavat elintarvikkeiden laatuun, miten ravinnolla voidaan edistää terveyttä ja elintarvikevientiä sekä siihen, miten voimme ylläpitää pohjoisten luonnonvarojen kestävää hyödyntämistä.

Uusien prosessien ja teknologioiden avulla voidaan lisätä marjojen ja sienien arvoa ja kestävää käyttöä tai vaikka innovoida uusia tuotteita suomalaisista kasviproteiineista. Tällä hetkellä Yangin ryhmä tutkii muun muassa pohjoisen ilmaston vaikutusta tyrnin ja herukan terveysvaikutuksiin sekä kasvipohjaisten, luonnollisten elintarvikesäilöntäaineiden kehittämistä suomalaisista raaka-aineista.

Kansainvälinen yhteistyö ja monitieteellisyys ovat tärkeitä lähtökohtia Yangin tutkimukselle, sillä niiden edelleen kehittäminen mahdollistaa tulevaisuuden uudet läpimurrot.

‒ Esimerkiksi tehokas metabolomiikka ja informaatioteknologia tarjoavat laajoja uusia mahdollisuuksia tutkimuksessa, innovaatioissa ja teollisuuden kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Tutkimus tukee sekä elintarviketeollisuuden tuotekehitystä ja vientiä että kuluttajien terveellisiä elintarvikevalintoja. Ravinnolla voidaan vaikuttaa suoraan sekä terveyteen että elintarvikevientiin suuressa mittakaavassa.

‒ Kestävään biotalouteen perustuva terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä asioita maailmanlaajuisesti. Tutkimuksemme vastaa hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen kriittisiin kysymyksiin niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Teksti: Ellinoora Havaste

Katso videot: